top of page

Epoksi Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Güncelleme tarihi: 27 Mar 2020


Epoksi Nedir ve Nerelerde Kullanılır?


Yapıların çevresel etkilere karşı dayanıklı hale getirilmesi her zaman yapı sektörünün en önemli araştırma konularından biri olmuştur. Epoksi zemin kaplama her türlü kara ve deniz yapısında, doğanın (rüzgâr, fırtına, dalga, ısıl değişimler, donma-çözünme, kirlenme, kimyasal etkiler, vs.) ve sanayinin (mekanik, fiziksel ve kimyasal) en kötü koşullarına karşı yapı zeminlerini (iç ve dış) estetik malzemelerle kaplayarak korumak için geliştirilen teknolojik yapı malzemesi grubudur.


Epoksi zemin kaplama genellikle reçineler ve sertleştiriciler olmak üzere iki ana bileşenden oluşur. Epoksi zemindeki reçine şeffaf veya şeffaf bir bileşendir ve neredeyse kokusuzdur. Bu iki bileşen, uygulama işlemi sırasında karıştırıldığında, bir kimyasal reaksiyon meydana gelir. Epoksi döşemeyi son derece dayanıklı, su geçirmez ve kimyasallara dayanıklı sert, plastik benzeri bir malzemeye dönüştürür.


Fabrikalar, alışveriş merkezleri, açık, kapalı otoparklar, hastaneler, sağlık kurumları, iş yerlerindeki ofisler, yemekhaneler, mutfaklar,  oteller  gibi pek çok kullanım alanlarını sayabileceğimiz Epoksi Zemin Kaplama sistemleri konutlarda banyolar, mutfaklar, tuvaletlerde dekorasyon maksatlı kullanılmakta olup neredeyse bulunduğumuz her ortamda karşımıza çıkan ihtiyaç duyulan bir yapı malzemesidir. Değişik alanlarda farklı gereksinimlere yönelik kullanılan Epoksi Zemin Kaplamaları kullanıldığı ortamlarda pek çok artı değeri de beraberinde getirmektedir.

Binanızda Epoksi Zemin Döşemenin Başlıca Avantajları:


1- Epoksi Zemin Kaplamanın Dayanıklılık Avantajı:

Epoksi kaplı beton zeminler uzun süre ve yoğun kullanıma dayanıklıdır. Bu da uzun vadede maddi olarak kar etmenizi sağlar.


2- Epoksi Zeminin Sağlam Olmasının Avantajları:

Epoksi, katı bir polimere dönüştürüldüğünden, çok sert hale gelir ve kimyasal yapısı ile çabuk bozulmayı önler. Epoksi uygulamasında oluşan bileşimin basınç mukavemeti betondan sert, çekme mukavemeti de çelikten çok daha kuvvetli olup, akışkan olması sebebi ile döküldüğü yüzeyde en ince kılcal çatlaklara ve deliklere nüfus ederek buraları doldurur.


3-Epoksi Uygulaması ile Zaman Tasarrufu:

Epoksi zemin kaplama genellikle hızlı ve kolay uygulanır, zaman kaybı yaşamanızı önler ve çok çabuk sonuç almanızı sağlar.


4-Epoksi Zeminlerin Temizlik ve Bakım Avantajı:

Beton epoksi ile kaplandığında, artık gözenekli yapısı yok olacağından temizlenmesi de kolay olur. Epoksi Kaplama öncelikle kaplandığı zemini bütün fiziksel -kimyasal etkilerden koruyarak, su geçirgenlik özelliği olan betonun geçirgenliğini keser, alt katlar için su izolasyonu görevi yaparak alt katları da nemden ve rutubetten korur. Antibakteriyel özellik gösterdikleri için üzerinde canlı mikroorganizmalar barınamaz, üreyemez. Bu sebeple gıda sektöründe oldukça sık kullanılmaktadır. Yüzeyleri kir tutmaz, temizliği de oldukça kolaydır.


5-Epoksi Zeminlerin Estetik Görüntü Avantajı:

Epoksi kaplamalar genellikle bir dizi renk ve desen seçeneği sunar, bu da sizin zevkinize uygun uygulama seçeneklerini kolaylıkla bulabilmenizi sağlar.


6-Epoksinin Kimyasallara Dayanıklı Olması:

Epoksi kaplamalar, kimyasal maddelere maruz kalabilecek depolar veya fabrikalar için mükemmel seçenektir. Epoksi kaplamalar korozif/aşındırıcı kimyasallara sürekli maruz kalan alanlarda kullanılmaya uygundur. Zeminleri fiziksel kimyasal etkilerden koruyarak binada oluşabilecek yıpranmaları, hasarları asgariye düşürür. Bu yüzden oluşan onarım bakım masrafları, iş kayıpları asgariye düşer.


7-Epoksi Zeminlerin Güvenlik Avantajı:

Bu kaplamalar aynı zamanda kaymaz, çeşitli sıcaklıklara, güçlü darbelere ve hatta yangına dayanıklıdır. Bu da çalışanlarınızın ve binanızın güvenliğini garanti etmenizi sağlar.


8-Parlak Zemin Avantajı:

Genel olarak, epoksi kaplamalar yüksek parlaklık sonucu sunar. Böylece epoksi zeminler işyerinizin aydınlık ve ışıl ışıl görünmesini sağlayacaktır.


9-Epoksi ile Malzemelerinizin de Korunması Avantajı:

Epoksi döşemeyi seçerek, tesisinizdeki araç/makine/malzeme/mobilya aşınmalarını azaltabilirsiniz. İş makinelerini, elektronik cihazları tozdan koruyarak, arıza riskini azaltıp bakım onarım masraflarını ve arızalardan dolayı oluşan iş kayıplarını   engeller, fabrikalarda imalatı yapılan ürünlerin ortamdaki tozdan etkilenerek hatalı ve arızalı çıkma riskini düşürür.


10-Çevre Dostu Uygulama Epoksi:

Son olarak, epoksi döşeme, donanımın azaltılmasından dolayı işiniz için doğa dostu bir seçenektir. Uzun süre kullanılabiliyor olması da buna etkendir. Yeni bir katın eklenip yenilenebiliyor olması veya hasar nedeniyle araçların değiştirilmesi mükemmel bir alternatiftir. Sağladığı izolasyon ile ortamdaki nemden, rutubetten koruması, hijyenik olması, tozlanmayı engellemesi ile her şeyden önce  insanları hastalıktan koruyarak iş kayıplarını asgariye düşürür. Solvent içermez.


Bir epoksi zemin kaplamasının uygulanması yöntemi genellikle bir silecek ve bir silindir kullanılarak gerçekleştirilir. Tutarlı ve dayanıklı bir epoksi zemin için, bu tip bir ürünü kurmak için deneyimli profesyonellerin kullanılması şiddetle tavsiye ederiz.







27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page